Část II – Střediska
Úvod
Článek je pokračováním malého seriálu zabývajícího se manažerským účetnictvím. V předcházejícím článku jsme se zabývali analýzou firmy či instituce jako hospodářského subjektu, jeho základních součástí a rozborem informací, které do firmy či instituce přicházejí a také které vysílá do svého okolí. Tento článek přináší stručný výčet a charakteristiku možných typů středisek, jakožto interních částí firem či institucí, s jejich základními charakteristickými znaky. Evidence nákladů, jakožto i výnosů a zjišťování hospodářského výsledku vede k charakteristice historického vývoje manažerského účetnictví v ČR. Článek má následující strukturu:
- Typy středisek
- Historický vývoj
Obrázek č. 4 z předcházejícího článku, který zobrazuje základní členění subsystémů uvnitř hospodářského systému, zachycuje pouze globální rozložení hlavních a nutných subsystémů, které jsou ještě dále podrobněji členěny. Tak například útvar zásobování může být ještě vnitřně rozdělen na oddělení zabývající se nákupem jednotlivých surovin či materiálů nebo techniky či odděleními zabývajícími se zásobováním režijními materiály jako jsou čisticí prostředky či zajišťujícími stravu, praní prádla, odpadovým hospodářstvím, malováním, dodávkami vody, plynu, elektřiny apod.
Z hlediska ekonomického posuzování a rozboru označujeme všechna tato relativně samostatná oddělení v rámci vyššího organizačního celku jako střediska.
Příklad č. 1:
Hlavní činností zemědělského družstva je chov zvířat, pěstování plodin a vinohrady.
Všechna tato střediska jsou územně oddělena, tvoří samostatné jednotky s vlastním managementem, nákupem i prodejem, vlastní administrativou. Stejně tak můžeme popisovat jednotlivá střediska ve firmách, od hlavního střediska výroby až ke střediskům oprav a údržby, zásobování, střediska prodeje atd.
V systému vzájemné spolupráce a navazujících věcných i finančních toků existuje několik typů středisek, jejichž vymezení a ekonomické pojmenování je pro zkoumání vzájemných vstupů a výstupů nejen vlastní podrobné struktury hospodářského subjektu, ale i pro přesné definování celkových vstupů a výstupů, velmi podstatné.
Současná typologie středisek definuje jejich následující typy.
1 Typy středisek
V tomto přehledu uvádíme jen stručné charakteristiky vymezující daný typ.
a) Hospodářské středisko
Je ze všech typů možného ekonomického zařazování na nejvýše hodnoceném a také patří k nejvíce rozšířeným typům středisek. Většinou se manažeři snaží budovat právě tyto typy středisek, v případě, že to nejde, anebo v případě, že by to nebylo účelné, organizují se jiné typy. Hospodářské středisko (HS) je charakteristické následujícími znaky:
- Je vymezeno a definováno jako relativně samostatný útvar, který řídí jeho vedoucí, odpovědný zejména za:
- vlastní obsahovou činnost HS,
- jeho personální vybavení,
- činnosti, které jsou ekonomicky a účetně definovatelné a navazují na strukturu organizace,
- to, že hospodářské středisko vykazuje hospodářský výsledek, což předpokládá, že eviduje nejen náklady, ale i výnosy,
- to, že umožňuje realizaci všech činností instituce v oblasti řízení, plánování, rozpočtování, kalkulování a účtování, zejména o stavech a pohybech zásob vlastní výroby nebo jiné činnosti.
- Je vybaveno různou mírou odpovědnosti, pravomocí, materiální, technickou a personální základnou.
Stručně bychom tedy mohli definovat takováto střediska jako sice součást organizační struktury, avšak s vysokou mírou samostatnosti, odpovědnosti a hodnocení dle dosaženého hospodářského výsledku.
Graficky bychom mohli znázornit řetězec hospodářských středisek ve ...
Související předpisy SZČR